Nummer två

Efter att ha vävt färdigt den första sjalen tänkte jag att det var bäst att jag försökte mig på att sätta upp en ny väv innan jag glömt hur man gjorde och inte längre kan tolka mina kortfattade anteckningar. I mitt garnlager har jag den här gamla rariteten från Garntjänst i Kilafors. En gång skulle det bli en ribbstickad polotröja men jag vill inte längre ha en sådan i det här garnet.

IMG_5375

Jodå, jag lyckades sätta upp väven! 

IMG_5376

Det blev inte helt perfekt – lite ojämnt i varpen men det passar fint till min vävstil som är lite ojämn i kanten… 

IMG_5377

Det här garnet var lite tjockare än Kampes som jag vävde den första väven med. Det var nog egentligen lite för tätt varpat; det fastnade lite ludd i grinden och jag kunde inte trycka till inslaget så hårt som man kanske skulle ha velat (om jag har förstått det rätt vill man ha till en "kvadrat" mellan varp och inslag men här är det mer som en rektangel). Nåja, det blev ganska trevligt ändå tycker jag. Eftersom det var lite ojämnt varpat är det färdiga tyget lite buckligt men tänker att det jämnar kanske ut sig i tvätten.

IMG_5357

Min första väv till höger (tvättad och tilltufsad) och den nya till vänster (otvättad och på tvären). Nu ska jag prova att väva en eller fler gråa vävar och se om jag kan få till en liten pläd eller nåt. Hur ska jag tänka då – ska jag sy ihop först och tvätta sen eller tvätta först och sy ihop sen?

Specifikationer
Garn:
Kilafors 2-trådiga svenskullgarn
Varp: 150 trådar (två skåror på vardera sidan ej trädda), 110 gram
Grind: 40
Inslag: ca 50 g
Vikt: 158 g avklippt från vävstolen, knutna fransar
Mått (otvättad, utan fransar): 38 cm bred, 142 cm lång

Annons

3 reaktioner till “Nummer två”

 1. Det är som bästa följetongen det här:) Jag kan inte bidra med någon som helst kunskap, men jag tycker att det är jättekul att se och läsa hur du tänker och se hur det blir.
  När du skriver att du tror att det buckliga tyget jämnar ut sig i tvätten, så tänker jag att om inte så syns det nog ändå inte när du använder den som scarf:)
  Det är också roligt att se garnet före, och jämföra hur det blir när det ser ut när det är vävt:)
  #hoppaspåflerinlägg

  Gilla

 2. Så spennende med veving. Jeg prøvde å kommentere det forrige innlegget men det forsvant visst i cyberspace. Gleder meg til å se fortsettelsen på veveprosjektet. Teppe høres veldig ambisiøst ut da, spennende!

  Gilla

 3. Nå har jeg visst skrevet ca 10 kommentarer her, men typepad spiser dem med en gang de er postet. Kanskje det går bedre hvis jeg tar bort blogglinken? Poenget var i alle fall at det er kjempekult med veving. Det åpner jo helt nye teksturer og muligheter. Selv har jeg ikke vevet siden barneskolen. Tar det lang tid ifht tilsvarende størrelse i strikk?

  Gilla

Skriv gärna något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s