Inte superwash

Det här inlägget får tjäna som något slags varning och som en påminnelse till mig själv. För inte så länge sedan hörde jag, troligen på en stickpodd (minns inte vilken), att man på garnföretag försöker komma ifrån att märka sina garner med superwash. Jag har också upptäckt det – den hårda vägen. 

Förra sommaren när jag var i Finland köpte jag Novitas Nordic Wool. Jag kollade noga att det inte var superwash. 100% wool står det på etiketten. Stickade och tvättade en provlapp – den växte lite men inte så jag blev orolig. Stickade Epistrophy. Märkte under tiden att det inte gick att tova ihop när jag skulle skarva ihop nästa nystan. Hm. Stickade ändå på. Garnet kändes glatt samtidigt som det inte är supermjukt, en del skulle nog kalla det på gränsen till sticksigt. Sydde steeken på symaskin för säkerhets skull. Koftan satt som en smäck. Här har jag den på mig på jobbet innan jag tvättade den – så nöjd var jag.

IMG_4450

Sen tvättade jag koftan. Den växte. Jag har tagit ytterligare en dålig bild när jag har koftan på mig på jobbet, efter tvätt. Halsringningen sitter mycket längre ner och jag har ganska många cm kofta att fladdra med i sidorna.

IMG_4532

Lite klantigt att inte kolla tvättråden. Garnet är maskintvättbart i 40 grader. Alltså superwash. Eller inte, då. Men i alla fall inte det jag var ute efter.

IMG_5182

Egentligen stötte jag på fenomenet redan året innan när jag handlade garn i USA. Då uppmärksammade jag till och med att det stod att garnet är maskintvättbart och frågade i butiken om det var säkert att det inte var superwash. Och det var det inte. Men ändå. Maskintvättbart.

IMG_5183

Och även om det kanske kändes i härvan så ville jag så gärna att det skulle vara "äkta" vara. Jag har nu börjat sticka av det (det ska bli en Llamalicious) och jo – det är superwash. Eller inte, då.

IMG_5185

Med det sagt så är jag inte alltid emot superwash. Till barnkläder och sockar är det oerhört praktiskt. Och jag tycker att man får och ska sticka av precis det garn man vill – jag tycker bara inte om att bli lurad. Eller fintad. Hädanefter hoppas jag att jag litar på min magkänsla och kollar etiketterna noggrannare. 

Annons

6 reaktioner till “Inte superwash”

 1. Jag brukar torktumla mina superwashalster. Då brukar de behålla formen. Och torktumlaren står då på medelvärme:)
  Tack för informationen!! Jag var helt ovetande om att en sådan förändring är på väg. Jag kan inte riktigt förstå hur det kan vara meningsfullt eftersom det på lång sikt bara skapar massa missnöjda kunder, som står där jättebesvikna efter tvätt:(
  Jag hoppas att du skickar ett mail till tillverkaren där du ingående beskriver vad som har hänt, och hur djupt besviken du är med skillnaden före och efter tvätten, och att du ser det som god kundservice att ge detaljerad produktinformation, så att man som kund kan fatta informerade val.

  Gilla

 2. Heidi – visst borde jag klaga. Men jag har ju inte följt tvättrådet, jag tvättade ju för hand… Kanske ska jag ta mig en tur till tvättstugan för att se om torktumlaren gör susen – vi har iofs bara varmt och kallt att välja på. Det känns i varje fall trist att man istället för att bli mer tydlig blir mindre tydlig. Dessutom gillar jag att få veta varifrån ullen kommer, gärna också var den har blivit hanterad, spunnen och färgad. Det känns som jag samlar ihop mig till ett mejl till Novita 😉

  Gilla

 3. Det är ju inte nån bra trend, man vill ju gärna veta om det är superwash eller inte, utan att behöva dra slutsatsen själv pga att det står att det är tvättbart i maskin.

  Gilla

 4. For en nydelig jakke! Og så kjedelig når garnkvaliteten ikke holder det man forventer. Superwash er noe herk spør du meg, og ikke søren om jeg vil bli lurt til å kjøpe det uforvarende.

  Gilla

 5. Lite sen kommentar, men kan det vara vad som har hänt med makens Herretur i Geilsk ull/bomull tro? Jag vill minnas att den blev ganska bra, men efter tvätt har maken noterat att den svänger ut på ett osnyggt sätt i nederkanten…

  Gilla

 6. Åsa – kanske men där är tvättrådet handtvätt. Jag tror snarare att det har med bomullen att göra, att det inte är så elastiskt?

  Gilla

Skriv gärna något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s