Tröjor och passform (och mer om Laine)

Roligt med era reaktioner på mitt inlägg om Laine. Ni behöver absolut inte hålla med mig och jag vill gärna veta vad ni tycker om ni har läst den! Apropå det inlägget så undrade Heidi vad jag tycker om tröjmodellerna i den. Alla beskrivningar kan man som vanligt (nuförtiden) spana in på Ravelry (länk). Fem av de 11 beskrivningarna är tröjor/koftor (en klänning men den går att korta av till en tröja med instruktioner för det). Alla stickas uppifrån och ner, de flesta med något slags raglan. Koftan Lanes har en falsk axelsöm och en ärm som mer liknar en isydd ärm än de andra modellerna. Med en modifierad halskant skulle jag eventuellt kunna tänka mig att göra en sådan. Jag tycker också att Ancasta är fin (jag skulle i så fall göra den som tröja). Av beskrivningarna som inte är tröjor gillar jag sockarna Siv.

Under 2016 har jag fått färdigt ovanligt många tröjor. Dels körde vi kurs med sticka tröjor som passar och dels tror jag att jag hade något slags uppdämt tröjsug och hade redan börjat med några. Två av koftorna jag stickade (Whippet) och Romy (även på bild nedan) stickades uppifrån och ner och ärmkullarna liknar dem i Lanes. Längst upp slutar inte ärmkullen i en rundning utan det blir som en kil upp mot halsen (på bilden halvt dolt av kragen).

  IMG_3618

Tröjan Simple Ziggurat stickades också den uppifrån och ner men den här konstruktionen gav en "vanlig" rundad ärmkulle (fler bilder finns om du klickar på länken). Jag stickade också koftan Emelie. Den stickas nerifrån och upp och sedan plockas det upp för att sticka ärmen uppifrån och ner med förkortade varv för att få till en fin ärmkulle, motsvarande en isydd ärm.

IMG_3802

Nu har jag inte stickat en kofta med ordentlig isydd ärm och ärmkulle enligt våra förträffliga instruktioner och mått men det är troligen den typen av tröja/kofta som skulle sitta bäst på mig. Även om Romy sitter bra när jag är still så åker den runt när jag rör mig, jag måste hela tiden rätta till den och dra i ärmarna så att de sitter rätt över axlarna. Samma gäller Whippet. Det är de andra tröjorna som sitter bäst. Det gör såklart att jag är lite tveksam till att sticka Lanes. Jag har just stickat färdigt Epistrophy som har ett runt ok och alltså är en annan modell. Jag har provanvänt den men inte fotat ordentligt och ett första intryck är att den är ok (haha) men att en isydd ärm hade gjort den nättare.

Simple Ziggurat ger ju en tröja som inte behöver monteras men man har mindre kontroll över att forma halsringningen som man vill (och dessutom hade jag ganska mycket issues med att få nederkanterna och ärmarna som jag ville men till slut blev jag nöjd).

Lite kul är det att vår kursledare tillika koftexpert hävdat allt det här hela tiden. Det är inte så att jag inte har litat på henne men man blir också inspirerad av vad andra stickar och vill prova på nya designer. Utan att behöva räkna om till en isydd ärm.

Hur tänker ni kring olika tröjmodeller och passform?

Annons

7 reaktioner till “Tröjor och passform (och mer om Laine)”

 1. Så bra att du testat olika varianter och kan ge din syn på koftor och tröjors konstruktion. Jag håller nog fast vid min variant.

  Gilla

 2. Koftor och tröjor i delar, det är min melodi! De stannar där de ska, har fin stadga i sidorna av sömmarna och sitter väldigt mycket bättre på mig som har lite sluttande axlar.
  Och jag lägger hellre det extra arbetet på att sy, än att jag får nåt som inte sitter lika bra.

  Gilla

 3. Det här var en rasande intressant diskussion, då jag hoppas verkligen att du får många svar!
  Det där med passform har ju blivit allt viktigare för mig ju mer jag stickat. Och på bloggarna jag följer ser jag allt flera som gör/har börjat göra egna modifieringar på det dom stickar, vilket jag tycker är kul att läsa och se på de åtföljande bilderna.
  Isydd ärm är ju jättefint! Jag tenderar att sticka antingen det eller raglan när jag stickar, eftersom det brukar se bäst ut på mig. Det brukar bli raglan när jag stickar i flerfärgat, och isydd ärm för allt annat, av ungefär samma skäl som du radar upp:)
  Nu är jag så nyfiken på Laine att jag tänker beställa nästa nummer och läsa själv:)
  Fast när det gäller årets stickningar, så funderar jag allvarligt på att sticka mig ett par modifierade Starmoretröjor. Jag har några idéer som kanske funkar:)

  Gilla

 4. Alltså för er som undrar så är min variant oftast stickad i delar och ärmen har hög ärmkulle. Säger kursledaren och ”koftexperten”.

  Gilla

 5. Jag stickar nästan bara tröjor i delar. De sitter bäst, håller formen tack vare sömmarna och är lättast att modifiera så att de passar bra, tycker jag. Nästan oavsett vilket mönster jag ska sticka så tar jag bara designidén från mönstret och räknar ut ett eget mönster som passar min stickfasthet och kroppsform.
  Undantaget är att jag kan sticka en och annan tröja med runt ok, för att jag tycker att det är väldigt snyggt på mig. Men de sitter inte lika bra som mina koftor i delar.

  Gilla

 6. Tänk att Uppifrån-och-ner koftan enligt Tant Koftas mönster sitter fortfarande allra bäst. Jag funkar tydligen i raglan.

  Gilla

Skriv gärna något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s