Grytlappar och pappans sockar

Det hände sig att jag gick hem från en stickträff med en massa nystan Paris. Jag har stickat en del barnkläder i det garnet men tycker att det blir lite tjockt och klumpigt. På stickträffen pratades det om disktrasor och grytlappar. Och den intressanta diskussionen om det kanske är så att det är ett hantverk som det ses ner på, att det inte är riktigt lika fint som att sticka något annat "riktigt". Jag stickar ju sällan grytlappar även om det har hänt och aldrig disktrasor. Men jag lägger nog ingen värdering i det mer än att jag kan tycka att det är lite tråkigt att göra det själv. Men tog med garnet hem och en dag då jag var halvsjuk och hade ont i huvudet så passade det utmärkt att sticka grytlappar.

Grytlapparoch pappans sockar

För att få dem riktigt tjocka (och för att göra slut på garnet fortare) tog jag fyra trådar Paris (färg 24) och stickor 8 mm. La upp 20 maskor, stickade 40 varv och maskade av (sydd avmaskning). Två grytlappar fick jag ut av fyra nystan Paris med lite restsnuttar över.

Grytlapparoch pappans sockar

Eftersom vi inte har någon krok att hänga våra grytlappar på så struntade jag i att göra ögla. Fyra nya grytlappar in och några fula och fläckiga gamla kommer få åka i soporna. Jag är helt klart nöjd med resultatet men det kommer troligen dröja innan jag gör fler. Jag får lite ont i händerna av att sticka med så grova stickor och dessutom stickade jag ganska hårt… Och hur många grytlappar behöver man egentligen?

Grytlapparoch pappans sockar

Presenterar också en bild på pappans raggsockar. 3+1-ribb i skaftet och på ovansidan av foten. Stickor 2,5 mm och det blev en snutt över av varje nystan (någon Regia-variant). Storlek sådär 42 – klart för stor för mig. Hällappen stickad med varannan maska lyft på rätsidan för att få en lite smalare och mer kompakt och slitstark häl.

Annons

Skriv gärna något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s