Loki

I am a god!
Kneel!
I'm listening

Fina citat från kvalitetsrullen Thor. Den som har de fantastiska replikerna är Loki.

Loki finns som gratismönster (Ravelry-länk) och är typ en klassisk isländsk tröja. Men stickad uppifrån och ner. Och med dragkedja. 

Loki

Jag hade rester av Létt lopi från Ski jacket som enligt mina beräkningar borde räcka till storleken ca 4 år. Men för att vara helt säker la jag till en liten bård längst ner på kroppen. Det var nog bra i och med att jag fick förlänga mudden nertill litegrann (se min förra post om Loki). Jag har en liten snutt rött kvar så det räckte. Förhoppningsvis ska tröjan/jackan/koftan passa en storvuxen snart tvååring.

Loki

Det här med att sy i dragkedja i stickat. Jag har fått tipset att ha något hårt under när man ska nåla fast dragkedjan i det stickade. Till exempel kan man trä det stickade över en skärbräda. Då blir det lättare att nåla fast det flexibla stickade materialet i den ostretchiga dragkedjekanten. Jag tråcklar också alltid fast dragkedjan innan jag syr fast, för hand. Den här gången blev det inte helt perfekt, det är lite ojämnt längs kanterna men det blev ganska bra på buckelfronten. Min erfarenhet är också att i alla fall jag alltid ska nåla kanterna närmare dragkedjans tänder än jag tror, det blir snyggare då. Jag har inte testat Pinneguris knep (tack Agneta för tipset), är det någon annan som har? Den här gången virkade jag smygmaskor längs kanterna och klippte upp, jag använde inte symaskinen alls (framförallt för att den är väl undanstoppad).

Loki

Ibland stickar jag också en kant på insidan för att dölja själva dragkedjetyget och den uppklippta kanten. Här kändes det som överkurs, delvis för att jag tror att det skulle göra hela kanten alldeles för bylsig. 

Loki

Dragkedja med ring så att också små fingrar kan dra ner.

5 reaktioner till “Loki”

  1. tack för tipset om hur man syr fast ett blixtlås! det lär ta ett tag innan jag stickar en kofta där jag planerar att ha ett blixtlås, men när det händer tänker jag prova ditt tips:)

    Gilla

  2. Tack för tipset, Marika! Värt att fundera på. Den ”knit-picker” jag har är i varje fall alldeles för stor för det här, men det borde ju gå att använda en virknål också (kanske)

    Gilla

Skriv gärna något!