Hantverksjerka

För många år sen fanns det något som kallades för bloggringar. Man kunde anmäla sin blogg och så kunde man surfa runt bland andra bloggar i ringen. Nu har det kommit ett nytt sätt att hitta nya likasinnade bloggare, verkar det som. Hantverksjerka. Läs mer om det på bloggen Trollkonst i ullskogen och den här omgångens hantverksjerka.

Frågan den här gången är vilket mitt favoritmaterial är. Det är kanske inte så överraskande men det är ull. Sen kan jag inte säga vilken typ av ull, det är det som är så fantastiskt att ullen kan vara så himla olika beroende på fårtyp, hantering och hur den sen är spunnen och tvinnad. Jag gillar både mjuk ull som t.ex. BFL men också lite sticksigare ull med mer karaktär.

Jag skulle vilja att fler garner och ullprodukter vi köper har bättre "ursprungsmärkning" och bättre information om var den är processad. För att göra superwashull behandlas ullen med klorgas och fibrerena täcks med en tunn plastbeläggning. Många färger som används är inte särskilt miljövänliga (olika regler för olika länder om jag förstått det rätt). Ett garn som är "Made in Italy" har fått sin etikett i Italien men innebär det att man har producerat garnet där?

 

Ull

Ullkorg från en utställning i Trosa (se tidigare inlägg)

3 reaktioner till “Hantverksjerka”

  1. Instämmer! jag hade stort nöje av att surfa runt på blomningar, så jag hoppas att det kommer tillbaka stort igen!
    Instämmer också med att jag vill veta varifrån ullen kommer, och hur den har behandlats. Kunskap är makt heter det ju, och som konsument vill jag veta mera, för att slippa ull som inte är naturvänlig:)

    Gilla

Skriv gärna något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s