Rätstickad kofta

Garnet från Ullcentrum på Öland blev en rätstickad kofta från häftet Babystickning på st 3. Jag stickade utan resårmudd i storlek 18 månader. Såklart på stickor 3. Övriga detaljer finns på Ravelry. Den här bilden är lite mörk men den visar nästan färgerna bäst.

Rätstickad kofta

Först hade jag tänkt randa det blåa och det gröna garnet men det blev inte riktigt bra. Dels är färgerna så nära varandra (i mättnad kanske det heter?) och dels kändes det gröna garnet tynnre än det blåa. Så jag lät det blå övergå i grönt och som tips från stickkaféet avslutade jag med blått också.

Rätstickad kofta

En liten detalj som jag gillade var att man längs framkanterna stickade ett varv maskor och maskade av dem samtidigt. Det blev snyggt, tycker jag; ramade liksom in det hela.

Rätstickad kofta

En bonus var att jag köpte knappar redan på syfestivalen med tanke på att de skulle passa till koftan.

Rätstickad kofta

 

Summa: nöjd. Hoppas mottagaren blir det också. 

Rätstickad kofta

Och till slut, kanske början på en diskussion

Jag hade också en intressant diskussion med en av säljarna från Ullcentrum om det här med ekologiskt garn. Jag ska genast säga att jag inte är särskilt insatt. Inte så att jag inte gillar ekologiskt, jag har bara inte satt mig in i de ekologiska garnernas värld. Ullcentrum har ingen eko-märkning. Tydligen kostar det en ganska stor peng att få en sådan certifiering. Jag hade fått önskemål om att sticka en kofta i ett ekologiskt garn. Gärna i nåt mjukt merinoull. Men, tänkte jag. Om man är miljömupp, är det inte då bättre med ett närproducerat garn där man har koll på miljön och framförallt inte gör superwash av garnet (det är helt klart miljöovänligt) och har koll på att man använder miljövänliga färger? Ullcentrum samlar in ull från svenska gårdar, spinner garnet i Sverige och färgar det i milt sur färglösning (typ ättika). (det finns säkert fler försäljare/tillverkare som gör liknande – tipsa gärna om du vet!) Hur resonerar du när du ska välja miljövänligt? Tänker du på det när det gäller mat och när det gäller garn? Eller bara när du väljer det ena eller det andra? Jag skulle gärna vilja ha ursprungsmärkning av garnets innehåll och info om var fibrerna har processats och var garnet har spunnits. Sen kanske det inte alltid är det som är viktigt när man ser Garnet som ropar från hyllan. Men då har man i alla fall gjort ett medvetet val.

3 reaktioner till “Rätstickad kofta”

 1. Nydelig jakke, og viktig diskusjon du trekker opp. Jeg tenker også litt som deg at kortreist garn/mat er positivt. I praksis kjøper jeg ikke så ofte økologisk garn dessverre, men jeg kjøper nesten aldri superwash. Ikke fordi det er dårlig for miljøet (det visste jeg nemlig ikke), men fordi det er så ”ekkelt” garn. Jo renere ulla er jo bedre er den å strikke med synes jeg.

  Gilla

 2. När det gäller garn så kör jag närhetsprincip just för att märkningen är så dyr. Mat är lite olika- helst lokalt OCH ekologiskt, försöker hålla mig uppdaterad på i vilka fall det ena överväger det andra men det är svårt. Allra svårast tycker jag det är med tyg och kläder – där känns utbudet så väldigt begränsat!

  Gilla

 3. så fin koftan blev, och vilka snygga färgövergångar du har gjort!
  vilken intressant diskussion!
  just nu håller jag på att sticka upp min garnstash innan jag köper på mig nytt garn. men närhet och att avstå superwashgarn är väl det viktigaste för mig, fast pinsamt nog har jag lite superwashgarn i min garnstash som jag köpte på mig för åratal sedan. och eftersom jag har det, tänker jag sticka upp det. Men jag har också ekogarn i stashen, även om det oftast är svårt att få tag i, skall jag vara petig har jag garn från ullcentrum i stashen också:)

  Gilla

Skriv gärna något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s