Dags att gå på tur

Skijacket4

Jag stannar däremot hemma. Återigen har jag stickat en tröja (okej då kofta. okej då jacka. fast som kofta) till någon annan. Den här gången hade jag presentat ett valfritt stickat plagg till brorsans fina sambo. Hon har god smak och valde Ski Jacket från boken Knitting Classic Style (Veronik Avery, här är en länk till Ravelry-sidan för mönstret). 

Skijacket5

Tillsammans kom vi fram till att använda Léttlopi eller två trådar Plötulopi, inte den tjockare varianten Lopi (eller tre trådar Plötulopi), eftersom hon ville kunna använda den inomhus också.

Skijacket6

Specifikationer
Mönster: Ski Jacket
Garn: Istex Léttlopi.  Garnet köpte jag på Syfestivalen hos Islandsgarn.se.
Stickor: 4,5 mm
Storlek: Jag stickade efter maskantalet för stl L men eftersom garn och stickor var tynnre än orginalet så blev den lite mindre. Nu gör ju det inget för det blir som en kofta och inte som en jacka; jacka hade man kanske velat ha lite större.
Garnåtgång: 400 gram av det röda (9434), 30 gram grönt, 7 gram vardera av blått och vitt, och 11 gram av det antracitgråa. Färgerna är samma som i mönstret, förutom det gråa, i mönstret var det en brun nyans men jag tyckte grått blev snyggare.
Knappar: Sköld, 20 mm, från Korps.se

Skijacket7

Snabb stickning. Jag valde att sticka runt och klippa upp framkanten. Jag gjorde lite för få steek-maskor men det gick bra. Insidan av kanten sydde jag ner runt uppklippet så det blev snyggt (syns i en tidigare post: http://brinn.typepad.com/brinn/2013/06/fixar.html). Lite krånglig beskrivning av hur man skulle göra framkanter och halsringning. Man plockar upp längsmed hela kanten på en gång. Enligt projekten i Ravelry är det fel i mönstret var man skulle börja och var knapphålen skulle vara. Jag har inte riktigt koll; när jag hade fått upp lagom många maskor improviserade jag därifrån (förutom ökningarna vid kragen).

Skijacket1

På det stora taget är jag jättenöjd med koftan. Jag gillar särskilt den vridna resåren och att det är grönt längst ut på alla kanter. M såg nöjd ut också (den passade super på henne!). Jag är grymt sugen på att sticka en till mig själv också! Kanske senare någon gång. Det som känns lite knepigt är kragen. Den är lite kort och kommer vilja stå upp. Kanske gör det inget, kanske är det tänkt att den ska göra det. Om jag gör en till kommer jag troligen sticka några korta varv över baksidan av kragen för att få den lite längre. Jag skulle vilja att den låg ner.

Skijacket3

Jag är också himla nöjd med mig själv över att jag kom på hur jag skulle sy i knapparna utan att det syntes för mycket. Troligen kommer koftan användas oknäppt och då är det snyggt om knapparna är isydda med samma garn/färg som kanten är stickad i. Léttlopi är inte så himla kul att sy i (jag vet, jag sydde fast båda framkanterna…) särskilt inte knappar. Och jag hade inget annat garn som passade. Vad göra? Spinnrocken stod framme, så jag delade på trådarna i en snutt av Léttlopin (det är två trådar ospunnet som är ihoptvinnat litegrann) och la tvist på de enskilda trådarna medan jag drog ut dem litegrann. Sen tvinnade jag ihop det och fick ett starkt och tunt tvåtrådigt garn i perfekt nyans att sy i knapparna med. Det knepet ska jag försöka komma ihåg till en annan gång om det ska sys mycket…

Skijacket2

 Och jag tycker fortfarande att det är jätteskoj att fota mig själv…

Annons

7 reaktioner till “Dags att gå på tur”

 1. jag kan förstå att kragen riskerar att ställa sig upp rätt vad det är. men den är ändå jättefin! precis som hela koftan:)
  smart knep det där med att tvinna ihop tråden när det blev dags att sy!

  Gilla

 2. men du är ju så piffig! – som sagt alltid lika smart att ha spinnrocken till hands! 😉

  Gilla

 3. Himla snygg tröja och vad smart med tråden till knapparna, Gillar färgkombinationerna starkt .Mottagaren kommer älska nya koftan.

  Gilla

Skriv gärna något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s