Bönfärgning

Tack för alla kommentarer om de färgade garnerna! Susanne önskade mer info om hur man färgar med bönor. Nu är ju inte jag någon expert alls, jag har bara gjort ett försök, men jag kan beskriva hur jag gjorde.

Jag har också satt igång en sjal av böngarnet…

Bonsjal 

Innan jag satte igång att färga sökte jag bland listorna på Ravelry (sök på "Black beans" i något av färgningsgruppernas diskussionstrådar – sök på "dyeing" bland grupper först och välj någon som sysslar med växtfärgning mm) där det fanns en hel massa tips. Helst ska man ta bort vätskan från bönorna, men det finns flera exempel där man har låtit bönorna ligga kvar också.

Så här gjorde jag

  1. Köpte en påse svarta bönor (900 g)
  2. Köpte en förpackning (typ flaska) kalialun på Uppsala färg (alunet kommer från www.nitor.se)
  3. Tvättade en härva naturfärgat garn.
  4. Löste upp 20 gram alun i rumstempererat vatten (från kranen) – det var lagom mycket vatten för att en härva garn skulle få plats i bunken.
  5. La i garnet i alun-vattnet och samtidigt la jag bönorna i blöt (täckte dem + ganska mycket till, jag fick fylla på efter ett tag också)
  6. Det här fick stå över natten, ca 11 timmar. Enligt Ravelry skulle man ha garnet i alunet i minst 12 timmar om man gör på det här sättet. (det ska också gå bra att beta på "vanligt" sätt. Jag har aldrig gjort det så jag vet inte hur man gör – googla!)
  7. Sen tog jag upp garnet, vred ur det lite och tjoffade ner det i vätskan ovanpå bönorna. Kramade igenom det så att det kom svart bönvätska överallt. Grävde ner garnet litegran under bönorna.
  8. Och så fick det stå där. Jag puttade ner det när det dök upp till ytan.
  9. Efter ungefär 5 dagar, när jag kommit hem från midsommarfirandet så tog jag upp garnet, sköljde det flera gånger, någon av de sista gångerna hade jag en skvätt ättika i vattnet (jag har för mig att någon sagt att det är bra). Sen fick det torka.

 

Bonfargatgarn Bonor
Betning Svartabonor 

Jag vill gärna se resultatet om ni har färgat eller färgar med bönor!

2 reaktioner till “Bönfärgning”

Skriv gärna något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s