Så fel det kan bli + ett tips

Det är inte lätt alla gånger. Något som verkar så rätt blir så fel.

Felmoebius 
Fel möbius-sjal. Den är alldeles för o-vid och alldeles för hög. Fel, fel, fel. Ful bild är det också. Hur kan man var så himla korkad och göra på det sättet??!

Moebius 
Rätt möbiussjal. Dubbelt så många maskor, hälften så många varv. Helt rätt. Glipa i halsen ska det vara. Då blir man glad.

Sjalen har jag stickat i evilla-garn, 2-trådigt, inköpt på forna Marias garn, numera Litet nystan, vid Mariatorget i Stockholm. Jag minns inte stickstorleken, jag skulle tippa på 3,5 eller 4 mm.

I första versionen hade jag ca 150 maskor, i andra det dubbla. I och med att jag stickar 4 varv räta och 4 varv aviga är det inte jättenoga med maskantalet. Det är variationen i varv som ger vågeffekten.

Jag har sett och läst ett antal beskrivningar av hur man stickar möbiussjalar. Barbro har en bra beskrivning på sin blogg (beskrivningarna finns i högermarginalen, scrolla ner!), men jag lägger upp mina maskor på ett annat sätt, för att få en helt osynlig start. Starten hamnar nämligen mitt i sjalen och där vill jag inte ha någon extra liten kant eller vridna maskor.

M1 
Ingen synlig uppläggningskant.

Hur gör jag då? Här kommer ett försök till beskrivning.

Jo, jag lägger upp maskor som halvslag (här kan du se en video på engelska). Kollar 3 gånger att uppläggningen inte har vridit sig. Jo, jag kollar faktiskt 3 gånger. Har man en lång uppläggning är det jättesvårt att se. Jag har också testat att slarva och bara kolla 2 gånger. Ja, det gick väl sådär. Kolla 3 gånger, är mitt tips.

M2 
Här har jag precis lagt upp så många maskor jag vill ha.

Jag tar bort löpöglan och gör sen, precis som i Barbros beskrivning, så att jag vrider ett halvt varv och börjar sticka på undersidan av uppläggningen, mellan maskorna. Låt maskorna sitta kvar på undersidan!

M3 

Det går lättare om man föser maskorna ner över stickans vajer, man får lättare plats då. Man får också dra efter lite grann i den korta tampen efter uppläggningen, för att inte maskorna ska bli jättestora.

M4 

Sen, när man stickat mellan alla maskor och man kommit runt till början så är det trångt och meckigt och jättejobbigt. (Därför har jag faktiskt fuskat på de här bilderna och inte gjort på riktigt.) Nu ska man sticka själva maskorna på uppläggningsvarvet. Men om man kollar lite så ser man att de är vridna, i förhållande till hur maskorna på undersidan ser ut. Därför vänder jag dem genom att sticka in stickan bakifrån i maskan (bilden nedan till vänster), lyfta av den av stickan, och sätta tillbaka den (maskan är vänd) och sticka den rätt (bilden nedan till höger).

M5a M5
Vänd maskorna rätt. 

Så får man en start på möbiusen utan att det syns något. Ibland blir maskorna lite större i själva uppläggningsvarvet, precis i början, det kan man dra åt om man vill. Fortsätt att sticka runt i valfritt mönster. Tänk på att om du bara stickar räta maskor kommer den bli slätstickad på halva och avigt slätstickad på andra halvan!

M6 
Efter första varvet. Vajern sitter i maskorna nertill.

Lycka till!

4 reaktioner till “Så fel det kan bli + ett tips”

 1. Lysande ”före och efter-bilder”! Skönt att snabbt få veta att det blev ett lyckligt slut också. Vilka vackra nyanser av blått!

  Gilla

 2. Hopas att hostan är bättre!Själv går jag och drar på nåt som aldrig riktigt bryter ut vet inte vilket som är bäst…Mycket bra och tydlig beskrivning tackar !

  Gilla

 3. Det går också bra att göra en uppläggning så som man gör när man startar en socka från tån.

  Gilla

 4. Ja, som när man lägger upp på två stickor och stickar runt, det borde absolut funka! Det jag kan känna utan att ha provat är att det blir en sticka till att hålla reda på och det är redan ganska meckigt… Men jag tror jag ska prova nästa gång. Jag gillar möbius!

  Gilla

Skriv gärna något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s