Ä som i…

Äganderätt

Muren_cliffhotel   

Mitt Ä handlar om Cliff Hotel. Hotellet syns längst upp i backen. Muren som går här har byggts av israelerna på Jerusalems stadsgräns. På andra sidan ligger Abu Dis. Gatan i förgrunden var tidigare huvudgatan mellan Jerusalem och Abu Dis, en livlig gata med många affärer. Äganderätten har blivit en stor fråga i och med att Cliff Hotel ligger precis på Jerusalems stadsgräns. Gränsen går ungefär vid baren.

Vi pratar nu om det palestinska Östra Jerusalem som annekterats av Israel, en annektering som strider mot internationell rätt. Här vill israeliska staten bygga muren vidare. Precis där Cliff Hotel ligger.

Historien om Cliff Hotel är lång och sorglig, läs dotterns dikt. Klicka gärna runt på sidan och läs Alis historia samt turerna runt Cliff Hotel. Läs också, om du vill och inte trot, lagen om hur mark som ägs av någon som förhindras att vara på sin mark övergår i statlig ägo när den som inte varit där inte har varit det tillräckligt länge (Absentee property act).

Om inte romanen Moment 22 redan var skriven så skulle den kunna skrivas. Och det skulle inte bara vara en tillskruvad bild av hur den amerikanska militären såg ut förut utan det är verklighet för många människor i Palestina idag, igår, imorgon.

Cliffhotel

Bilden ovan visar Cliff hotel, nu en israelisk polisstation. Hotellet är totalförstört. Till vänster låg matsalen med fantastisk utsikt från kullen.

I väntan på att striden om Cliff Hotel ska bli avgjord i rätten, där israeliska staten hävdar sin rätt att ta över marken där Cliff Hotel ligger, har man byggt ett staket och en grind genom vilken bara israeler får passera. Cliff Hotel till vänster, grinden till höger och staketet där man vill ha mur går längs med vägen:

Grinden_cliffhotel

Annons

Skriv gärna något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s