S som i…

Sopor

I år har det varit mycket prat om sopbergen i Neapel som ligger och luktar illa. I Sheikh Sa’ad utanför Jerusalem har de också lite problem med sina sopor. Det är nämligen så att israeliska staten vill bygga en förlängning av muren här, så att byn hamnar utanför. I väntan på bygglov har man satt upp ett staket och en checkpoint vid infarten. Personer som vill ta sig till andra ställen på Västbanken måste ha giltigt tillstånd till Jerusalem för att kunna ta sig fram. Nåja, det var ju inte helt sant – det går faktiskt att ta sig ner för bergssidorna på andra sidan av byn, själva byn är ju inte omringad. Nog för att det är den enda egentliga bilvägen man har stängt av men det finns ju åsnestigar.

Palestina1

Avstängningen har också gjort att sophämtningen har upphört – samhället ligger ju inte inom Jerusalems stadsgräns. Att man också har stängt av bilvägen är ju bybornas problem. Sopor ligger i drivor ner i backarna från Sheikh Sa’ad (Tyvärr har jag inte det på bild…). Sopor fastnar i taggtråden (Razorblade-wire, vanliga taggar duger inte). Läs om vad människorättsorganisationen B’tselem skriver om isoleringen av byn Sheikh Sa’ad här.

Sopor

Sopor2

Det här är en tydlig bild av det statliga förtrycket av palestinierna som lever på ockuperad mark. Men mer subtila saker förekommer också, även när det gäller sophantering. I Abu Dis har man sedan länge varit less på att alla soptunnor är så dåliga och man har kunnat spåra dem genom systemet och sett att palestinska samhällen på Västbanken "ärver" sopkärl från israeliska bosättningar på Västbanken. Skattesatsen för boende på Västbanken är densamma oavsett om man är palestinier eller israel, och oavsett om man bor i en bosättning eller inte. Orättvist? Det handlar ju bara om sopor…

Sopor3
Sopkärl i Abu Dis.

Skriv gärna något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s