C som i…

Checkpoint

Checkpoint_nablus

Checkpoint2Checkpoint är ett slags vägspärr för fordon. Det är i huvudsak militären som kontrollerar fordonen. Checkpointer förkommer mest i länder som har eller har haft krig. I huvudsak leter man efter vapen, knark och annat som har med krig att göra. (Wikipedia.se)

På palestinsk ockuperad mark finns den här checkpointen för att komma in och ut från Nablus, alltså kontrollerar den israeliska militären vilka som passerar från ett palestinskt område till ett annat.

Checkpoint1Här kontrollerar och hindrar man inte bara fordon att passera emellan. I den här byggnaden, utan faciliteter (=toalett) måste de palestinier som vill komma ut från Nablus köa. Det är ett plåttak och somrarna är varma. Ibland kan man få köa i 4 timmar. Under taket finns fållor där man köar och blir framkallad till vakten en och en. Alla måste vänta här; sjuka, gamla, barn, gravida kvinnor.

Palestinska bilar får i allmänhet inte passera vägspärren, därför måste alla gå till fots. Har de möjlighet, finns någon som hämtar upp på andra sidan vägspärren.

Sedan vägspärren upprättades har många palestinier varit tvungna att flytta för att ha möjlighet att ta sig till sina arbeten eller till universitetet där de studerar. Att passera vägspärren två gånger varje dag och passa tider är en praktisk omöjlighet då väntetiderna är oförutsägbara och bestäms av israeliska militären.

Aktuellt har också varit där – se filmen.

Annons

Skriv gärna något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s