A som i…

Abu Dis

Abudis

Abu Dis är ett samhälle på palestinska västbanken som är avstängt från Jerusalem på ett effektivt sätt med den mur/separationsbarriär som israelerna byggt på ockuperad palestinsk mark. Muren är placerad så att palestinierna inte kan komma åt sina olivlundar (som ses på andra sidan muren). Om man skulle bygga en mur mellan Stockholm och Solna skulle det vara en ganska bra jämförelse med placeringen och hur väl ihopkopplade samhällena Abu Dis och Jerusalem är.

Al Quds-universitetet (länk) ligger med ena delen i Jerusalem och den andra delen i Abu Dis. I och med att palestinierna måste passera genom en checkpoint för att ta sig förbi barriären leder det till svårigheter för studenterna och lärarna att komma till och från sina lektioner. I checkpointen måste alla visa sina papper men det är i sig inte en garanti för att få komma igenom. Den 7 september förra året (2007) födde en kvinna barn på vägen i närheten av checkpointen i Abu Dis för att hon förvägrades tillstånd att passera (länk). Tyvärr är det inte en engångsföreteelse; mellan 2000 och 2006 föddes 69 palestinska barn vid checkpoints, enligt FN.

"Apartheid, (av afrikaans för avskildhet, åtskillnad), benämning på det samhällssystem som härskade i Sydafrika under perioden efter 1948, då det afrikaanerdominerade nationalistpartiet vann valet, fram till 1990-talets början…

Nationalistpartiet presenterade en lagstiftning med officiell diskriminering av de svarta i landet. Under de föregående trehundra åren hade diskrimineringen och rasismen funnits de facto, men nu infördes den de jure samtidigt som den skärptes. Apartheid skulle garantera de vitas fortsatta styre och ställning i samhället." (från Wikipedia)

På den av Israel ockuperade Västbanken finns vägar som inte palestinier har tillgång till, där bara Israeler får åka (läs mer här). Dessutom byggs en ny motorväg för trafik förbi Jerusalem, från norra Västbanken till södra. Vägen har två körbanor, i vardera riktningen, separerade från varandra av en hög mur. Ena körbanan är för israeler, den andra är för palestinier. Bild och artikel finns bl.a. här.

Avgör själv om du tycker att det låter som apartheid eller inte.

Mer info på svenska hittar du hos Palestinagrupperna.

Annons

10 reaktioner till “A som i…”

 1. Har hittills funnit din blogg mycket underhållande men nu har du väl gått över gränsen…?! Allting är som bekant inte svart eller vitt, så även icke Mellanöstern konflikten! Har definitivt läst om dina ”stickiga” äventyr för sista gången!

  Gilla

 2. Åhh – detta var en fantastisk inledning på ABC-leken. Klokt och bra och välformulerat.
  (Och Carina – inte tycker jag att detta är ett svart-vitt inlägg. Liisa lämnar det helt upp till oss att tycka – och tydligen tycker du och jag väldigt olika.)

  Gilla

 3. You go girl! Härligt med någon som sticker ut näsan och säger vad hon tycker och tänker. Jag tänker återkomma hit oftare nu 😉

  Gilla

 4. Ett bra inlägg, nyanserat och klokt. Och i mitt tycke så idkar Israel (inte att blanda ihop med israelerna som till allra största delen är bra människor som vill leva i fred) aparheid numera.

  Gilla

 5. Hej och tack för era kommentarer! Min blogg är och kommer att förbli en stickblogg. Jag kanske förvånar med det här inlägget genom att jag i vanliga fall och för det mesta försöker hålla politik, jobbet och andra aktualiteter skilt från stickning som jag vill ha som ett rent nöje.
  Jag tänker inte be om ursäkt för att jag upprör någon eller några med mitt inlägg. Jag har försökt hålla mig till fakta och det är situationen som är upprörande, om något.
  Jag uppmanar den som är intresserad och vill läsa litteratur som inte är vinklad från ena eller andra sidan att söka sin info på de olika fn-organens hemsidor: http://www.un.org (alla rapporter osv finns där) samt på människorättsorgansiationers hemsidor, t.ex. human rights watch: http://www.hrw.org/ eller B’tselem: http://btselem.org (som är en israelisk människorättsorganisation).
  Jag är också öppen för vidare diskussion och frågor!
  Hur min ABC-lek kommer att fortsätta har jag inte bestämt, mer än att nästa vecka blir det bokstaven B.

  Gilla

 6. Intressant inlägg! Jag håller i mångt och mycket med. Jag återkommer för att kolla B men även dina stickiga inlägg.

  Gilla

Skriv gärna något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s