Kick-off

7sockaTre par strumpor ska jag visa nu. Varför är det alltid så att de enklaste strumporna, de som egentligen är skönast, enklast att sticka och som håller längst, alltid blir sämst fotade?

Här strumporna strumpa med ribb över framfoten i väldigt syrénlila 7 bröder stickade över 44 maskor på stickor 3 mm i storlek några cm för stora för Moa (typ stl 35?). 85 gram gick åt.

7 bröder är för övrigt ett finskt garn (från Novita) och tillika titeln på en för alla finnar känd roman av Aleksis Kivi. Boken handlar om sju bröder (nähä?) som bor i en stuga i skogen och är lite tokiga (nähä?). Sen minns jag inte så mycket mer men garnet köper man här i Uppsala lättast hos Rusta.

Railwaysock4Jag fick som sagt ett ryck så jag stickade färdigt järnvägsstrumporna. Kolla här så illa de sitter på mig. Det är bra. Det verkar vara flera mil från mina tåspetsar fram till sockans slut.

Mönstret är alltså Railway Stitch Socks från Nancy Bush bok Knitting Vintage Socks. Garnet är Hjerte 4 tradet sockgarn, färg mörkgrå(?). Det gick åt nästan två nystan (100g). Jag stickade med stickor 2 mm och faktiskt helt efter mönstret, förutom att jag mätte hur långt jag hade kommit istället för att räkna antalet varv, både efter minskningen för vaden och när jag stickade foten i förhoppningsvis storlek 45 (om man drar ut den lite…). Och så gjorde jag inte randiga hälar och tår. Och så tog jag inte av garnet efter att jag hade stickat hälen bara för att varvet skulle börja på ett visst ställe. Men själva idén är ju densamma, bara några få praktiska modifieringar.

Railwaysock5Jag älskar Hjerte sockgarn! Särskilt i den här färgen (bilderna gör inte färgen eller garnet rättvisa). Det enda negativa är att det är lite tunt och blir ibland på gränsen till acceptabelt när jag stickar med stickor 2,5 mm. Kanske får jag göra som Johanna och köpa mig en uppsättning 2,25 mm för även om resultatet med stickor 2 är bra så kanske jag inte vill sticka i evigheters evighet varje gång…

Mönstret är inget att klaga på, vad jag minns nu. Ordentligt skrivet, lätt att hänga med. Snygg modell, bra häl. Kul stickning. Kan rekommenderas. Skulle gärna ha ett par själv, med kortare tå. Mönstret är till en herre men eftersom jag har herrbredd på mina ankfötter så passar storleken bra till mig. Man kan säkert minska med en rapport (5 maskor) eller 2 om man skulle behöva, beroende på garn och stickfasthet osv.

Sen var det sparken i baken då. Här är Pepita. Jag stickade ett par turkos-grå i ett sockbyte förut (det grå var förresten samma Hjertegarn som järnvägssockan). Eftersom mönstret är på väg ut i en fantastisk publikation med Sticka! som utgivare så behövdes foto. Men jag hade ju redan gett bort strumporna, ju. Så jag stickade en större storlek. Fast efter samma mönster men med Silja Superwash istället som är grövre än Hjertegarnet. Ytterligare detaljer kommer alltså under hösten/vintern. Här är ett smakprov iallafall.

Pepita3  Pepita2

Annons

5 reaktioner till “Kick-off”

  1. Pepita-sockarna är något av det läckraste jag sett! Är det jättesvårt? Jag klarar av att sticka vanliga raggers och nu har jag äntligen lärt mig sticka tummar på vantar, så jag kanske inte är helt hopplös?

    Gilla

  2. Eftersom jag fått den ena Pepitasockan kan jag intyga att den är både snygg, skön och sitter som en smäck! Men jag väntar på socka nr 2, jag hoppas att du inte har gett bort den till någon annan…

    Gilla

Skriv gärna något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s