Mer grönt

Green6

Fem bra saker med den gröna spetshalsduken:

1. Den är färdig!
2. Mönstret är fint
3. Det färdiga resultatet är trevligt (egentligen mer än trevligt!)
4. Den blev (knappt) två Pettrar lång (hade blivit om han nu hade legat kvar i skuggan)
5. Jag hoppas och tror att mottagaren kommer att uppskatta den

Det är svårt att tro att den är klar, jag tycker att jag har stickat på den för alltid…

När den är frisläppt är den tung. Har en fantastisk lyster som jag inte alls upplevde när jag stickade den och fallet är finfint. Jag använde mig av 240 av de 300 grammen garn jag inhandlat och stickor 4mm. Mönstret är från isländska sjalboken. Men rapporten är ett bladmönster som jag sett på flera ställen och mönstersamlingar, så det är lätt att sätta ihop en egen sjal.

Det är fem rapporter på bredden och jag räknade till 44 på höjden. Men den kommer att bli längre (tyngdlagen, Newton och sånt, you know). När den ligger på min tygklädda frigolitbräda mäter den ca 240 x 50 cm (den ligger dubbel).

Det enda som är lite klurigt är att första varvet och sista varvet på rapporten har olika många maskor (det blir så med omslagen och hoptagningarna), så man får tänka två gånger (eller fler, om "man" är jag) så att det blir rätt antal maskor.

Jag fick alltså lite garn kvar. Jag såg på flera norska sidor, bland annat här och här, en trevlig halsduk som ev. skulle bli en bra komplettering av garnresterna. Här finns mönstret.

Jag har också fått rapporter att bourettesilke, som sjalen är stickad i, ska lukta apa när man tvättar det. Min källa har också en fantastisk sjal i samma slags garn så jag måste betrakta den som tillförlitlig.

Med det fantastiska resultatet som det blev efter tvätt och utspänning så måste jag säga att jag faktiskt kan ta den svampiga disktrasekänslan under stickningen och spenatavkokten vid tvättningen… Trots mina negativa kommentarer tidigare måste jag rekommendera garnet (Soft silk från Yll o tyll). Det är drygt (och därmed ekonomiskt), det kändes som att det aldrig skulle ta slut, och färgerna är jättefina.

Jag hoppas nu på att en lagom solig dag kommer inom kort, för då kan jag visa fler foton med fokus på själva sjalen.

Tillägg: För en mer specifik källhänvisning, klicka här.

Annons

6 reaktioner till “Mer grönt”

 1. Wow, helt fantastisk!!! Vilket jobb, men det ser verkligen ut som om du fått lön för mödan.
  En så fin blockhållare du har, också!

  Gilla

 2. Kan du sluta posta länkar till alla fantastiska mönster någon gång – min ”vill göra lista” växer ju varje gång jag går in på din blogg! Muddarna är fantastiska! Och den lilla sjalen urhäftig. Aaaarrhg!!!!

  Gilla

 3. Åååå! Den blev jättefin! Kul att det blev bra när det var en hel del jobb. Och så bred! Det hade jag inte förstått. Tjusigt! Jag tror jag vet vem som ska få den och jag känner mig säker på att de två, sjalen och ägaren, kommer att trivas mycket bra ihop!
  Kram

  Gilla

 4. Superfin!
  Jag undrade över ”fisklukten” från silke och Eva (Stäkets) gav mig följande svar:
  ”Bourettesilke luktar ganska mycket när det är blött och mullbärssilke lite, men även torrt kan det finnas en speciell lukt. Det är limämnet från när silkeslarven spann kokongen som luktar.”

  Gilla

Skriv gärna något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s