Att sticka en häl – del 2

Då kommer nästa del av hur man stickar en häl, som egentligen inte är hälen, utan formning av vristen. De maskor som finns kvar från hälen motsvarar bara den del av hälen som är under foten. Maskorna för fotens översida är de som inte stickades med i hälen. Därför måste maskor längs med hällappen plockas upp för sidorna av foten och då passar det bra att forma strumpan lite för att kompensera för att vristen är lite högre än resten av foten.

Heel_maskor1Sticka hälens maskor räta (lyft första maskan). Plocka upp kantmaskorna (eller om det inte blev några kantmaskor, hälften så många maskor som du har stickat varv, alltså en maska vartannat varv) med en annan sticka. På högersidan brukar det gå lätt och maskorna hamnar åt rätt håll (sitter på stickan som de gör när du stickar).

Bilden visar avigsidan av hälen och hur jag tar upp ena bågen av kantmaskorna längs med hälkanten.

Heel_maskor11

Jag brukar sticka de upplockade maskorna genom bakre maskbågarna så att de blir vridna för att det inte ska bli hål längs med hälkanten.

Heel_maskorvrid

Så här ser kanten ut efter att maskorna är stickade.

Heel_maskor2Jag brukar också ta upp ytterligare en maska efter hälkantens maskor, mellan hälkanten och maskorna för fotens ovansida (oxå för att det inte ska bli hål): jag tar upp den tråd som går på tvären mellan maskorna (som på bilden) och stickar den genom bakre maskbågen.

Heel_maskor4Sen stickas maskorna som man har sparat när man stickat hälen (de gula maskorna på den här bilden) tills man kommer fram till vänstra hälkanten.

Heel_maskor5Plocka upp en maska i skaven mellan foten och hälkanten, precis som i andra sidan, och plocka sedan upp maskorna längs med vänstra hälkanten också. Bilden visar när jag plockar upp ena bågen av kantmaskorna längs med hällappen.

Heel_maskor6_1Jag tycker ofta det är svårare att plocka upp maskorna på vänsterkanten så de hamnar "rätt" med en gång. Bilden visar de upplockade maskorna, några är rättvända, andra felvända. Om de hamnar fel kan man plocka över alla maskorna på en annan sticka och ordna dem rätt under tiden, eller så kan man ordna till maskorna när man stickar dem.

Heel_vrist1 Även vänstra hälkantens maskor stickas genom bakre maskbågarna. När du gjort det är du i läget som bilden visar. Man brukar nu räkna med att början av varvet är mitt under foten, dvs i mitten av hälen, oavsett var varvet började tidigare (har du stickat hälen över sticka 4 och sticka 1 är sticka 1 fortfarande sticka 1). Om man stickar strumpan i slätstickning fortsätter man nu att bara sticka runt i slätstickning – men – nu har man fler maskor på stickorna än när man började och man ska minska antalet maskor så att man kommer tillbaka till ursprungsantalet (om det inte står nåt annat i mönstret).

Heel_vrist2_1Minskningarna brukar man göra vartannat varv och man minskar på vardera om ovansidan av foten. Den första minskningen man gör är på fotens högra sida (om man ser på foten ovanifrån), till vänster om hälen, och den gör man genom att sticka ihop de två sista maskorna före fotens ovansida rätt. Sen stickar man maskorna som hör till fotens ovansida. De två första maskorna därefter (de som hamnar på fotens vänstra sida, till höger om hälen) stickar man ihop med en hoptagning som lutar åt vänster, t.ex. genom bakre maskbågarna eller en överdragshoptagning (=lyft en maska som om du skulle sticka den rät, sticka 1 maska rätt, dra den lyfta maskan över den nyss stickade maskan).

Om du räknar stickor ska sticka 1 börja mitt bak på hälen och sluta vid den upplockade maskan mellan häl och fot. Maskorna för fotens överdel fördelas på stickor 2 och 3. Den vänstra sidans vrist och hälmaskor ska finnas på den fjärde stickan.

De här minskningarna gör man vartannat varv tills man har så många maskor som man började med. Sen stickar man runt runt tills det är dags för att ta ihop strumpan för tån. De här strumporna tog jag ihop genom att sticka ihop de två sista maskorna i varje fjärdedel varje varv tills 8 maskor var kvar (därefter drog jag garnet igenom de maskorna och fäste). (Tyvärr kan jag inte visa nån bild på den färdiga strumpan just nu, jag kan inte hitta dem, troligen ligger de i tvätten någonstans…)

Jag hoppas att det här är något som kanske hjälper dig på vägen till en skön socka!

Annons

17 reaktioner till “Att sticka en häl – del 2”

 1. Hej Ohhh gu´vad jag har kämpat!!! Den enklaste hälbeskrivnigen hittade jag hos dej. Tack! Snart har jag stickat min första socka. Hur ska jag orka sticka en till!!

  Gilla

 2. Bra beskrivning! Jag har dock fastnat på ”Plocka upp kantmaskorna”. Skulle du kunna förklara utförligare tack! Hur gör man rent praktiskt för att plocka upp? Ska man bara föra stickan igenom dessa maskor eller är det något mer man ska göra?

  Gilla

 3. Hej hej! Du verkar vara en hejare på att sticka, så kanske kan du hjälpa mig med mitt lilla problem, hur stickar man två maskor vridna räta tillsammans? Jag tycker jag har försökt, men jag får inte till det något bra. Jag hoppas att du kan hjälpa mig, maila gärna svaret. / Angelica

  Gilla

 4. Supertack!
  Jag har precis stickat min första häl, på min första socka någonsin! Din beskrivning var precis vad jag behövde.
  Det blev inga hål, som det blir i mammas stickade sockar, jag fick visa det där med bakre maskhålet.

  Gilla

 5. 1000-tack för den extremt pedagogiska förklaringen! Problemet är nu bara det hur jag ska ta mig vidare. Mönstret som jag tidigare använde går inte att förstå efter dina förklaringar och bilder. Min fråga är alltså hur jag stickar tån? Jag har stickat med 48 maskor i resårstickning.
  /Anna

  Gilla

 6. Hej hej och jag kan inte tacka dig nog för din helt fantastiska beskrivning av hur man stickar raggisar. Jag har lyckats ta mig förbi hälen som varit ett omöjligt projekt förut 🙂
  Tusen tack än en gång!

  Gilla

 7. Stort tack för din beskrivning av hur man stickar en häl. Det hjälpte mig – helt plötsligt förstår jag.
  Clary

  Gilla

 8. Äntligen! Efter att i mer än ett år ha våndats över en socka som aldrig blev klar tog jag nu i veckan tag i det hela igen. Tyvärr hade hjärnan totalt trollat bort kunskapen om hur man stickar hälen men med hjälp av din blogg lyckades jag få ihop det hela. Tack!

  Gilla

 9. Har kunnat sticka häl, men till min fasa upptäckte jag att jag hade glömt hur jag gör när jag satt där med min raggsocka! Men nu är det bara att ”kör på” igen – Är ju sååå roligt att sticka sockor!Tusen tack för denna fina enkla häl!!

  Gilla

 10. Tusen tack för din superfina stickbeskrivning. En jättehjälp när jag skulle lära mamma att sticka sockor igen 🙂

  Gilla

 11. tack för hjälpen, har ett jättedumt mönster som inte förklarar nånting, typ hur maskorna ska fördelas efter uppplockning. nu tror jag jag fattar 🙂

  Gilla

 12. Tack för beskrivningen!!
  Har själv stickat massor med sockar men glömmer ALLTID bort hur hälen ska fixas. Mycket bra förklarat. Har tryckt ut ”receptet” för framtida behov – om jag hittar lappen 🙂

  Gilla

 13. Din fina beskrivning har räddat mig många gånger då jag har minne som en guldfisk och varje gång måste fundera ut hur man gör en häl! Tack! Hoppas det är ok att jag länkar till din sida i min blogg nattning.se, om inte så säg gärna till! tack igen!

  Gilla

 14. Jag instämmer med alla: denna beskrivning är utskriven samt sparad i datorn för framtida behov. Nu är jag inne på mitt livs 4:e häl och jag måste plocka fram din beskrivning igen. Omöjligt att komma ihåg och omöjligt att fatta andra beskrivningar!!
  TACK! Du borde få Nobelpris i pedagogik.
  Anna-Panna

  Gilla

Skriv gärna något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s