Att sticka en häl – del 1

Det är dags för mig att försöka förklara hur man gör det mystiska som kallas för att sticka en häl. Jag vet inte vad just den här sortens häl kallas, för mig är det en "vanlig" häl på en strumpa som stickas uppifrån och ner. Jag skulle tro att andra har någon annan variant som "vanlig". Du kan utgå från ett sockmönster du har eller själv räkna ut hur många maskor du behöver enligt beskrivningen i strumpmönstret på Barbros sida – antalet maskor stämmer även om du stickar strumpan uppifrån och ner. Jag har listat lite olika mönsterlänkar tidigare. Om du behöver hjälp om hur man stickar rent praktiskt finns bra illustrationer på Garnstudios handarbetsskola.

Hurstrumpa1 Det här är en beskrivning av själva hälen. Oftast har man ett skaft av något slag. Hälen stickas över hälften av skaftets maskor. I det här färgglada exemplet (garnnystan från Regia, handplockat av min son, 5 år) har jag 48 maskor på stickor 2½ mm för skaftet och alltså 24 maskor som jag ska sticka hälen på.

Hurstrumpa3 I många stickmönster står det att hälen stickas över sticka 4 och sticka 1. Man räknar då att varvets första 12 maskor (1/4 av totala antalet maskor) befinner sig på den första stickan (=sticka 1) och att varvets sista 12 maskor finns på den sista stickan (=sticka 4). Om man gör en socka utan krusiduller med resår eller slätstickning i skaftet spelar det faktiskt ingen som helst roll var man börjar sticka hälen. Och egentligen spelar det inte heller någon som helst roll på vilken sticka man har sina maskor. Har man ett mönster på sockan, ett spetsmönster eller mönster med flera färger eller ränder, kan det vara trevligt att få början på varvet, alltså där mönstret ändras eller där man byter färg, mitt bak på strumpan, och det är då man stickar hälen så att början på varvet kommer mitt på hälen. Här har jag helt enkelt börjat hälen där garnet ändrar färg från neongult till ROSA.

Heel_kantmaskor_1Trots att strumpor stickas runt runt stickas hälen fram och tillbaka. När du bestämt dig för var hälen ska vara stickar du dessa maskor (som brukar vara hälften av det totala maskorna) räta från rätsidan. Sen vänder du. Resten av maskorna låter man sitta kvar på sina stickor (på bilden sticker de upp nerifrån, de har gula maskor på sig). Första maskan på avigsidan lyfts (utan att stickas) och resten av hälmaskorna stickas avigt. Vänd så du har rätsidan mot dig. Lyft första maskan som om den skulle stickas rät och sticka resten av hälmaskorna räta. Fortsätt så här att sticka hälens maskor i slätstickning, lyft första maskan på varje varv. Att sticka lika många varv som man har hälmaskor brukar bli bra. Alltså har jag här stickat 24 varv. De lyfta maskorna bildar en bra kant med lite större maskor, en för vartannat varv, alltså 12 kantmaskor på vardera sidan. Man måste inte göra så men det underlättar senare. (Bilden visar avigsidan av hällappen.)

Sen formas hälen. Jag hoppas jag blir tydlig nog. Tänk dig att hällappen ska vikas ihop som ett paket där man viker in flikarna för att det inte ska puta ut. Så gör man, fast man stickar. Dela upp antalet hälmaskor i tre delar. De tre delarna motsvarar höger sida, baksidan samt vänster sida av hälen. I mitt fall kan jag dela in hälen i 8-8-8 (=24). Om man inte får det att gå jämt ut är det bäst att ha lika antal maskor på sidorna och om det går det mindre antalet maskor på baksidan av hälen, t.ex. 9-7-9 (=25).

Heel_form1 Börja forma hälen när du är på rätsidan. Lyft första maskan och sticka så att du har den vänstra delens maskor+3 kvar på vänster sticka (i mitt fall 8+3=11 maskor, jag har då 13 maskor på höger sticka). Nästa 2 maskor stickas tillsammans rätt genom bakre maskbågen och den tredje maskan stickas rät.

Heel_form2Sluta sticka nu och vänd arbetet så du har avigsidan mot dig. Du ska då ha 8 maskor ostickade på det varvet. Det är det här som kallas korta varv.

Lyft den första maskan som om den skulle stickas avigt och sticka maskorna avigt tills du har den högra delens maskor+3 kvar på vänster sticka (i mitt fall 11 maskor, jag har då 8 ostickade och 5 stickade på höger sticka, så som bilden visar). Nästa två maskor stickas ihop avigt, den tredje maskan stickas avigt. Vänd igen så du har rätsidan mot dig.

Heel_form4När man kollar på hälen i det här stadiet ser man att det är en glipa efter de maskorna (+ den extra räta) som man har stickat ihop. På det här varvet är det de maskorna på vardera sidan om den glipan som man ska sticka ihop genom bakre maskbågen! Sticka alltså fram till första maskan före glipan. Sticka den och nästa maska ihop rätt genom bakre maskbågarna, sticka en rät och vänd så du har avigsidan mot dig.

Heel_glipa1Motsvarande glipa mellan maskorna finns också här på avigsidan. Lyft första maskan avigt och sticka maskorna avigt fram till en maska före glipan. Sticka den och nästa maska ihop avigt, sticka en avig och vänd så du har rätsidan mot dig.

Heel_glipa2 Nu behöver man inte tänka på hur många maskor hit och dit man har på sina stickor. Se till att du stickar ihop maskorna på vardera sidan om gliporna och sedan ytterligare en maska (rät eller avig, beroende på vilken sida du är).

Heel_formad_1 När alla maskorna är slut har man format hälen! Du borde då just ha avslutat ett avigt varv (ibland räcker inte maskorna till sista gången att sticka en extra rät/avig, det gör inget, vänd bara och gör som tidigare).

När man har kommit så här långt har man format hälen men är ändå inte riktigt klar… Posten blir så lång, så jag återkommer med resten i morgon! Kommentera gärna om det är nåt du inte förstår!!! Jag är varken utbildad inom pedagogik eller textillära utan det här är mitt eget försök att bidra till att ni stickar fler sockar!

Annons

34 reaktioner till “Att sticka en häl – del 1”

 1. Tack!
  Jag sitter med mina blivande raggsockar och har mönstret framför mig, men förstod inte vad ja skulle göra. Nu ska jag läsa igenom dina beskrivningar noggrannt, och förhoppningsvis har jag en färdig häl om någon timme!

  Gilla

 2. Hej! Tack för en bra beskrivning av att sticka en häl. Jag har stickat skaftet själv förut och sedan farit till min mamma och hon har hjälpt mig med hälen, men nu har hon gått bort:( Varför lärde jag mig inte av henne kan man undra , det var lättare när hon gjorde det och jag slapp och jävlas med det och bli elak. Tusen tack för en lätt beskrivning. Kram Kerstin:)

  Gilla

 3. Hej! Tack för en bra beskrivning av att sticka en häl. Jag har stickat skaftet själv förut och sedan farit till min mamma och hon har hjälpt mig med hälen, men nu har hon gått bort:( Varför lärde jag mig inte av henne kan man undra , det var lättare när hon gjorde det och jag slapp och jävlas med det och bli elak. Tusen tack för en lätt beskrivning. Kram Kerstin:)

  Gilla

 4. Tack! Vad glad jag är att ha hittat en bra svensk beskrivning på hur man stickar en häl. Varken mitt mönster eller en stickhandbok kunde förklara så bra som du gjort! Nu ska jag hitta del två här på denna blogg i hur man stickar en häl så att jag kan fortsätta mitt lilla projekt. Åter igen: tack! Jag är så himla glad att det äntligen funkade.
  Kram

  Gilla

 5. Tack, tack för denna beskrivning!
  Jag hade aldrig kunnat lämna in syslöjds uppgiften i tid annars.
  ”Det känns som att ha erövrat ett nytt land”
  citat av min mor. Tack än en gäng / amanda

  Gilla

 6. Hej
  Hitta dinar beskrvining idag. Super bra. Sitter och stickar sockar men har inte kommit på hur man gör häl har bara gjort som det stått. Tack kan nu göra egna mönster

  Gilla

 7. Tusen tack för ett ”vettig” beskrivning av hälskapandet, jag har inte stickat på länge och har glömt alla ”trixen”, vanliga stickmönster och beskrivningar är som grekiska för mig, men din förklaring var som att göra det själv! tack och tusen tack!

  Gilla

 8. Hej!
  Har du en del 2 på hur man stickar klart efter hälen?
  ha det gott och tack för bra info.

  Gilla

 9. Hej! jag förstår inte riktigt med beskrivningen.
  För jag ska börja sticka strumpor med rundstickor.
  Jag ville igenkligen ha en beskrivning med rundstickor.

  Gilla

 10. Tack snälla för dina häl-skolor både 1 och 2. Det räddade dottern sockar och mina. jag har nu förstått principen med uppdelning av maskor för hälen och formning av vrist. Tack!

  Gilla

 11. helt klart den bästa beskrivningen jag hittade för att göra hälen, jättetack! ska kila in på din blogg lite då och då i framtiden!

  Gilla

 12. Min fru sa att hon inte hittade någon beskrivning på hur man stickar hälar,men här hittade jag beviset på att hon hade fel.Men du, nog heter det väl sockor? och inte sockar,Ja jag gick i varjefall jämt i sockor när jag var barn,och även nu när det blir kallt.Tack för en bra sida.//Tore

  Gilla

 13. TACK för den bra beskrivningen. Helt super att du hade olika färger också. Jag tyckte att det blev lättare att förstå. 😀

  Gilla

 14. Tusen tack för denna fantastiska beskrivning. Jag är nästan helt grön när det gäller att sticka men jag håller på att lära mig igen nu sedan min mamma (just bortgången) 1985 lärde mig grunderna. Men nu vill jag försöka mig på det igen och har ej mamma hos mig längre, så det är svårare nu. Men efter att ha läst del 1 så började jag inse att jag faktiskt förstår vad du menar i det du beskriver. Hoppas jag kan komma med frågor i framtiden och jag plötsligt ej förstår något?
  Åter igen, Tusen tack!

  Gilla

 15. Åh så många vi verkar vara som förlitat oss på att våra mammor skulle leva för evigt! Varför tog jag inte bättre vara på mammas råd och tips? Nu har jag iaf lyckats med del 1 av ”sticka häl”…vilken lycka! Tack snälla du för en helt suverän beskrivning. Nu kör jag vidare med del 2!

  Gilla

 16. Jag blir ytterligare en i raden av tacksamma stickerskor som behövt hjäp med att sticka häl. Eg väldigt självklart men din beskrivning och dina bilder fungerar ypperligt som STOR hjälp att hämta upp glömda kunskaper från förr. Tack så mycket för din tydliga beskrivning.

  Gilla

 17. Jättebra beskrivning på häl! Jag avslutade precis min första sockhäl på tåget i morse och blev helt hooked. Jag kommer definitivt sticka fler sockar. Tack Liisa!

  Gilla

 18. Tack! Jag har försökt sticka häl i flera dagar fram tills jag hittade denna beskrivning! Tusen tack! 🙂

  Gilla

 19. Har slitigt mitt hår och nu efter att ha läst din beskrivning har jag fått till en här:) TACK!
  Det där med räkningen var inte så lätt. Men jag körde på och har nu början på en häl.
  Nu ska jag fortsätta att läsa dina andra beskrivningar och se om jag lyckas komma vidare…Tack igen!
  Kram Eva

  Gilla

 20. Har gjort en mängd försök att sticka häl och känt mig så värdelös när jag varje gång har misslyckats. Men nu tack vare din fantastiska beskrivning har jag nu ikväll stickat min första häl! Stort tack till dig underbara människa!!!

  Gilla

 21. Hur många hälar finns det tro? När jag vikarierade som textillärare var det en elev som lärde mig en enkel häl. Man struntar helt enkelt i hälen först. Man bara stickar i en tråd i avvikande färg där hälen skulle ha suttit. sedan stickar man klart strumpan och maskar av för tårna. Därefter plockar man upp maskorna vi den avvikande tråden och stickar en tå till, den fungerar utmärkt som häl.

  Gilla

 22. Hej Kicki! Visst finns det många hälar! Den här hälen gillar jag att sticka och den passar min fot bra. Jag tror att olika hälar passar olika fötter olika bra 🙂

  Gilla

Skriv gärna något!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s